Levelezési cím:
H-1114 Budapest, Bartók Béla út 72. * Cím: H-1111 Budapest, Lágymányosi utca 7. * E-mail:meatfed_kukac_husszov.hu * Telefon: +36 30 401 7661


tor3.jpg
Sertéspiaci összefoglaló (2019. december)
2019-ben a sertés és sertéshús piac évtizedek óta nem látott helyzetbe került. A probléma gyökere az afrikai sertéspesti (ASP) okozta kritikus kínai szituációban rejlik. A világ sertés állományának közel felével rendelkező Kínában – konzervatív szakértői becslések szerint - az ASP miatt megközelítőleg a sertésállomány 30-40%-a pusztult el, vagy került kényszervágásra az elmúlt egy évben. Mára gyakorlatilag az ország azon területein, ahol sertéstenyésztés van, mindenhol fellelhető a vírus.
kinakép.jpg
A kieső termelés miatt Kína jelentősen növelte importigényét és keresletével felverte a világpiacon a hús- és sertésárakat egyaránt. Az EU az egyik meghatározó forrása lett a kínaí sertéshúsimportnak. Szeptemberig 1,5 millió tonna sertéshúst szállítottak ki az EU-ból Kínába, ami 55%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Ennek eredményeként az EU-ban drasztikus ármelkedés ment végbe az élősertés piacon. Az EU élősertés átlagárak a 46. héten Euróban 36%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.
euárkép.png
A magyar sertéshúspiac teljesen integrálódott az EU piacba és a vágósertés piacon a hazai ármozgások lekövetik az uniós árak változását. A magyar piacon meghtározó vágóhidak egy részének felvásárlási szerződéseiben a német sertésár jegyzés szerepel viszonyítási pontként. Ugyanakkor a magyar sertésárakat befolyásolta a forint folyamatos gyengülése az Euróval szemben.
hazaiárkép.png

Az AKI adatállománya szerint az idén a 6. héten volt a legalacsonyabb az E osztályú sertés ára 342Ft/kg élősúly, míg a 47. héten már ugyanez az ár 507Ft/kg volt. Az emelkedés mértéke megközelíti az 50%-ot (48,8%).
Mivel a kínai piacról továbbra is negatív hírek érkeznek a járvánnyal kapcsolatban, így a szakértői előrejelzések további élőállat és hús áremelkedést prognosztizálnak a következő hónapok során és érdemi árcsökkenéssel nem számolnak a következő másfél-két évben.

Az élősertés piaccal szemben, a sertéshús és húskészítmények esetében az árnövekedés mértéke lényegesen alacsonyabb szintű. A kereskedelmi partnerek sokáig nem voltak hajlandóak semmilyen áremelés elfogadására, mivel azt remélték, hogy ideiglenes piaci tendenciáról van szó. Mindennek eredményeként a KSH által megfigyelt sertéshús és húskészítmények fogyasztói árának változása az idén január és október között mindössze a 7-19%-os sávban mozgott. A tőkehúsok esetében októberben a karaj mindössze 11%-kal, a comb 19%-kal került többe - a KSH adatai szerint-, mint januárban. A készítmények közül a gépsonka 7%-kal, a kolbász 9%-kal, az olasz felvágott 12%-kal, míg a párizsi 14%-kal volt drágább októberben, mint januárban.
Mivel az élősertés árának növekedésével párhuzamosan a munkaerő költségei is 10%-ot meghaladó mértékben növekedtek, így a húsipari vállalatok önköltsége jelentősen emelkedett 2019-ben. Amennyiben ezen önköltség növekedést nem sikerül a következő hetek során az ipar szereplőinek beépíteni átadási áraikba, illetve a fogyasztói árakba, akkor sok vállalkozás kerül kritikus gazdasági helyzetbe.
COPYRIGHT 2009 © HÚSSZÖVETSÉG. MINDEN JOG FENNTARTVA.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.